Inzicht en advies met betrekking tot veiligheid, klimaat, duurzaamheid en het sociaal domein
De opgave
Voor de gemeente Leidschendam-Voorburg bieden we als onderzoeksadviseur ondersteuning aan beleidsmakers bij het ontwikkelen en verbeteren van beleid. We helpen hen om hun informatiebehoeften concreet te maken en de voortgang van beleidsdoelen te monitoren. Dit doen we door het opzetten en uitvoeren van diverse monitors en beleidsonderzoeken, en door waardevolle inzichten en adviezen te geven over thema’s binnen veiligheid, duurzaamheid en het sociaal domein.
De uitdagingen
We opereren in deze opdracht op het snijvlak van onderzoek (inzicht verschaffen) en advies (sturing en begeleiding bieden bij de uitvoering om doelstellingen te behalen).
De kern van onze uitdaging ligt in het begeleiden van beleidsmakers bij het verzamelen en toepassen van de juiste informatie voor zowel beleidsvorming als uitvoering. Dit begint met een scherp inzicht in de exacte informatiebehoeften. Het is essentieel dat we precies weten welke informatie nodig is, zodat we niet vervallen in het onderzoeken en monitoren van zaken die uiteindelijk niet de gewenste inzichten opleveren.
Daarnaast is het van groot belang om de effecten te meten wanneer beleid wordt aangepast op basis van de verzamelde informatie. Monitoring helpt ons te begrijpen wat de uitkomsten zijn van deze aanpassingen: bereiken we de gestelde doelen, en waar kunnen we eventueel verbeteren?
Tot slot zorgen we voor een goede afstemming tussen verschillende beleidsniveaus in het monitoringproces. Dit zorgt ervoor dat de informatie die we verzamelen ook effectief aansluit bij de beleidsdiscussies en besluitvorming op elk niveau.
Het resultaat
Twee van de concrete resultaten die we opleveren binnen dit project zijn de wijkveiligheidsscans en de monitor duurzaamheid.
De wijkveiligheidscans voor Leidschendam-Voorburg, geven data-gedreven inzicht in de veiligheidssituatie en de leefbaarheid per wijk. Hiermee kan de gemeente, in samenwerking met de ketenpartners en inwoners een wijk-specifieke (gebiedsgerichte) aanpak ontwikkelen en inzetten.
De monitor duurzaamheid biedt inzicht in de voortgang en trends van de verschillende duurzaamheidsdoelen die nodig zijn om in 2050 als gemeente klimaatneutraal te zijn. Hiermee kunnen de inwoners, de raad en het college bespreken of het juiste wordt gedaan om de ambitie, “klimaatneutraal in 2050” te behalen.
Deze resultaten dragen bij aan evidence-based besluitvorming en dragen bij aan het creëren van een veiligere, duurzamere en meer veerkrachtige samenleving.
Wil je weten welke impact wij kunnen maken op jouw organisatie?
Leg ons vrijblijvend je vraag voor en wij inspireren je in een vrijblijvend persoonlijk gesprek.
Mail ons op hello@brighthives.com
of neem telefonisch contact op via:
06 123 456 78